Kvalitet Betaler sig Altid med Byggematerialer

De fleste gør-det-selv folk køber deres byggematerialer i et af landets store byggemarkeder. Det er almindelig sund fornuft: byggemarkederne har det største udvalg, og de bedste priser. Det er da heller ikke noget, jeg som sådan vil udfordre i denne artikel. Jeg er selv stor fan af byggemarkeder, og det er der jeg køber langt de fleste af de materialer, jeg selv bruger til bygge-projekter. Der er dog én hage ved byggemarkederne, som de fleste mennesker ikke er klar over. Denne lille ulempe kan let bringe rigtigt mange hovedpiner med sig, og kan ende med at koste dig mange penge. Det er heldigvis muligt at undgå dette problem med byggemarkeder: man skal bare vide, hvad problemet er.

Det er nok lettest at beskrive problemet med de store byggemarkeder, ved først at kigge på alternativerne. Hvis du ikke køber dine byggematerialer i et byggemarked, hvor køber du dem så? Her køber man typisk materialerne direkte ved producenten, eller i en mindre gør-det-selv butik. Disse alternativer har et langt mindre udvalg end byggemarkederne. Visse materialer kan være billigere der, men i gennemsnit er prisen højere. Så hvorfor overhovedet handle der? Den primære fordel ved at handle ved disse alternative forhandlere er, at de går op i kvaliteten på deres materialer. Når en producent, eller en mindre butik, sælger et produkt, så er deres navn og rygte på spil. Hvis du ender ud med et produkt af rigtig dårlig kvalitet, så vil det give dig et dårligt indtryk af dem. Derfor kan du næsten altid forvente, at kvaliteten er høj, når du handler hos en producent eller i en specialbutik.

Byggemarkederne fokuserer derimod bare på, at have et stort udvalg. Når udvalget er stort, og priserne meget varierende, så har vi automatisk et indtryk af, at kvaliteten vil variere alt efter hvad vi vælger. På den måde bliver ansvaret vores eget, når vi handler i et stort byggemarked. Hvis vi køber noget af for dårlig kvalitet, så er det vores egen skyld: vi valgte det forkerte produkt på hylderne.

Og det er lige præcis det, der er ulempen ved de store byggemarkeder. De har et stort udvalg, og har alle de tilgængelige kvaliteter af de forskellige materialer. Der vil altid være mindst én producent der fokuserer på, at lave byggematerialer der er så billige som overhovedet muligt. De ofrer altså alt hvad der hedder kvalitet, hvis det kan hjælpe med at sænke prisen.

Når vi handler i et byggemarked, og ikke er helt sikre på hvad vi skal vælge, så kigger vi ofte på prisen. Det er fristende at tage den billigste af de mange valgmuligheder. Men det er en stor fejl! Den billigste mulighed vil næsten altid være noget, der er lavet af en producent, der har ofret al kvalitet i prisens navn. Byggematerialer af dårlig kvalitet vil føre til mange hovedpiner, og du vil ofte være nødt til at starte forfra med bedre materialer.

Kvalitet betaler sig altså altid, når det kommer til byggematerialer. Vælg aldrig den billigste løsning. Gå altid en prisklasse eller to over det: på den måde er der en fornuftig sammenhæng imellem pris og kvalitet.