Tysk Vin Går Godt Med Dansk Mad

Vin har længe været populært at servere til maden her i Danmark, og det ser kun ud til, at blive mere udbredt. Mange finder det dog udfordrende at finde ud af, hvilke vine, de går godt med de forskellige retter. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilken vin man parrer med hvilken ret. Den rette vin, til det rette måltid, kan virkeligt fremhæve de lækre detaljer i smagen. Både vinen og maden kommer altså til at smage bedre, når de passer godt sammen. Et dårligt match resulterer dog i, at man nyder både vin og mad betydeligt mindre, end hvis man havde holdt dem separat.

Det er let nok at finde gode råd online. Problemet er bare, at mange af de klassiske råd om, hvilke vine der passer til maden, ikke tager højde for den danske madkultur. Både Italien og Frankrig er kendte for deres lækre vine, og også for deres meget lækre mad. Det er grunden til, at det er utroligt let at finde vine, der passer godt sammen med fransk eller italiensk mad.

Der er en slags symbiose imellem madlavningen og produktionen af vin. De vinbønder der udvælger druerne i Frankrig og Italien gør det selvfølgeligt ud fra deres egen smag. Siden deres smag er kraftigt farvet af den mad, de ynder at spise, vælger de typisk druer der går godt sammen med deres lokale mad. Resultatet er, at de fleste vine passer fantastisk sammen med maden fra det land, de er produceret i. Men hvad gør vi danskere så? Vores mad adskiller sig trods alt en del fra det, de spiser i Frankrig og Italien. Det er muligt at købe danske vine, men de fleste er ikke særligt gode, og der er ikke meget at vælge imellem.

Der er heldigvis en løsning på problemet! Det viser sig nemlig, at tysk vin går rigtigt godt med dansk mad. Tyskerne spiser selvfølgeligt nogen andre retter, end vi gør her i Danmark, men de er tættere på den danske kogebog. Det betyder, at de tyske vine ofte går rigtigt godt sammen med både dansk og tysk mad. 

En god Riesling hvidvin går eksempelvis godt med stort set alle klassiske danske retter. Den har en rigtig god balance imellem sødmen og tørheden, og det gør, at den kan bruges med mange forskellige typer mad.

Næste gang du leder efter en vin, der skal serveres med maden, så er det altså værd at kigge efter vine fra Tyskland. En god Riesling er det sikreste valg, men der er også gode chancer for, at de andre tyske vine vil fungere godt sammen med den hjemmelavede mad. Om ikke andet, så er det en undskyldning for, at prøve noget nyt! Så giv de tyske vine et forsøg, og lad os vide, hvad du synes om dem.